Veganismul nu este natural

Puține lucruri par să provoace la fel de multă confuzie în magazinul alimentar ca eticheta unui produs. Numele ciudate, chimice, misterul listei de ingrediente și aspectul în continuă schimbare, toate servesc la derutarea oamenilor. În acest articol, vom încerca să abordam o gama de produse la moda ce intra in dieta persoanelor vegane.

Deși a existat un efort pentru a reduce listele de ingrediente în unele sectoare, romanii în general se așteaptă ca mâncarea lor să facă mai mult ca niciodată. Trebuie să arate atrăgător, să aibă un gust bun, să fie accesibil… oh, și să reziste mult timp. Producătorii se uită din ce în ce mai mult către știința alimentară pentru a atinge aceste obiective. Aceasta înseamnă ingrediente mai multe și diferite, fiecare însărcinat cu realizarea unui obiectiv specific.

Scopul etichetării

Scopul etichetării este de a da consumatorilor informaţiile necesare, suficiente, verificabile şi uşor
de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigenţelor lor din
punct de vedere al nevoilor şi posibilităţilor lor financiare, precum şi de a cunoaşte eventualele riscuri la care ar putea fi supuşi.

Conform legislatiei eticheta produselor alimentare trebuie sa respecte anumite reguli. Aceste reguli sunt destul de clare. Iata cateva dintre ele:

Articolul 7 alineatul (4)

“Lista cuprinzând ingredientele conţine toate ingredientele din alimente în ordinea descrescătoare a
cantităţii, determinată în momentul introducerii în fabricaţie; vitaminele şi mineralele adăugate în alimente se menţionează în lista cuprinzând ingredientele.”

Articolul aste clar dar interpretabil. Producatorul stie ca in mintea consumatorului exista anumite ingrediente valoroase care trebuie sa fie primele pe lista iar cele “controversate” sa fie in coada listei pentru a sugera ca sunt in cantitate mica.

Iata un exemplu:

Ingrediente: 52% preparat din migdale (apa, proteine din migdale 7%, migdale 2%), amidon, ulei de cocos, sare, aroma, proteine din floarea soarelui, colorant, antioxidant.

Analiza de Produs

La prima vedere lista ingredientelor sugereaza un preparat ce contine proteine din migdale in proportie de 7 %. Daca citim in dreapta la informatii nutritionale constatam ca acest produs are 3.2 g proteine /100g

De asemeanea primul ingredient este un preparat din migdale in proportie de 52% care are 91% apa. Acest mod de prezenta lucrurile nu face altceva dacat sa propulseze ingredientele valoroase (migdale, proteine) in fruntea listei. Din analiza informatiilor nutritionale constatam ca avem 21% Grasimi, 20% Glucide, 3,2% Proteine, Sare1,2 % si peste 50% apa.

Din punct de vedere tehnologic se dizolva proteinele din migdale intr-o cantitate mare de apa si se ingroasa cu amidon si se inglobeaza grasimile vegetale. Acest preparat vegan este bogat in glucide si grasimi, are foarte putine proteine iar fibre absolut deloc.

Dorinta de a fi vegan este un lucru laudabil dar din pacate constatam ca foarte multe persoane tanjesc dupa o sunca, cascaval vegan sau pizza vegana si se indeparteaza foarte mult de obiectivul declarat. Faptul ca nu mananci produse de origine animala nu inseamna ca o vaca nu s-a mai dus la abator, ci pur si simplu , daca scade cerearea , acea vaca nu se mai naste. Produsele de tipul celui descris mai sus sunt intens procesate, au niste “calorii goale” si nu fac altceva decat sa mentina acelasi stil de viata cu care suntem obisnuiti. Din punct de vedere al scopului declarat acesta este un produs 100% vegan dar merita sa faca parte din alimentatia ta? Tu cum votezi?