Sfaturile de carieră ieftine te pot stresa

Sfaturi de carieră :

  • “urmează-ți pasiunea,”
  • “fii sincer cu tine,”
  • “asculta-ți inima,”
  • „găsește alinierea” și
  • „Fii autentic.”

Deși aceste afirmații pot suna inspiraționale, ele sunt în cele din urmă lipsite de sens. Ele nu oferă linii directoare practice despre cum să urmăresti de fapt obiectivele de carieră. Cea mai mare problemă cu aceste sfaturi este că nu sunt obiective. Nu poți face planuri specifice pe baza acestor truisme. Nu există nicio modalitate de a vă măsura progresul după ele. Lipsa de obiectivitate este ceea ce duce la stres.

Iată cum duc ele la stres: Presiunea de a îndeplini în mod constant aceste mantre vagi poate fi copleșitoare. Există adesea un conflict adevărat și real între „a-ți urma cu adevărat pasiunea” și a-ți lua un loc de muncă într-un domeniu care poate plăti bine, dar care nu este ceea ce pare a fi (în acest moment) pasiunea „adevărată”. Adesea există și o fricțiune între „a fi fidel cu tine însuți” și ceea ce societatea sau familia ta așteaptă de la tine. Și într-adevăr nu există o definiție comună, nici una obiectivă și măsurabilă, a termenilor „inimă” sau „autenticitate”.

În schimb, sfaturi mai concrete și acționabile, cum ar fi „construirea sau îmbunătățirea portofoliului dvs. profesional”, „actualizarea CV-ului” sau „învățați o nouă abilitate într-o clasă online” pot ajuta la evitarea stresului legat de avansarea în carieră și procesul de creștere. Aceste sfaturi pragmatice și acționabile legate de portofoliu și CV-uri oferă pași specifici și duc la rezultate tangibile.

Așa că data viitoare când te simți copleșit de sfaturi aparent inspiraționale pentru carieră, reține: clișeele pot suna bine pe hârtie, dar nu te vor duce nicăieri în realitate. Respectați pașii practici și măsurabili către obiectivele dvs. de carieră și veți găsi adevăratul succes fără stres suplimentar.

Urmează-ți pasiunea

Principala problemă cu sfatul de a-ți „urma pasiunea” este că nu este întotdeauna posibil și nu este aproape niciodată măsurabil. Acea lipsă de certitudine duce la stres. Mulți oameni nu au o pasiune clară și, chiar dacă o au, nu este întotdeauna realist să o urmezi ca o carieră. Pasiunile pot fi, de asemenea, volubile – și asta nu este o modalitate rea de a fi pasiunile! Ceea ce te pasionează la un moment dat în viața ta poate să nu fie ceea ce te pasionează mai târziu.

Pasiunile mele au evoluat de-a lungul timpului. Am fost fericit în multe cariere diferite.  Dacă nu aș fi permis propriilor mele pasiuni să crească, să evolueze și să se schimbe în timp – aș fi destul de nefericit astăzi.

O altă problemă cu „urmează-ți pasiunea” este că poate duce la epuizare. Dacă sunteți excesiv de pasionat – vă puteți „rătăci” în munca voastră, ceea ce ar însemna că nu vă mai apropiați de alte aspecte importante ale vieții dvs. (de exemplu, sănătatea, fitnessul, familia, prietenii etc.).

În cele din urmă, cel mai bun mod de a obține succes este să găsești o carieră la care să fii interesat și motivat să lucrezi din greu. Sfaturile pe care le dau adesea sunt înrădăcinate în modul în care mă gândesc la propria mea fericire legată de carieră. Îmi propun să găsesc un loc de muncă la care să fiu bun, despre care știu că pot face bine și care oferă valoare altora și pentru care știu că pot fi compensat în mod corect.

Cu alte cuvinte, nu-ți face griji dacă nu știi care este pasiunea ta – concentrează-te doar pe găsirea unui loc de muncă care să-ți placă și care să îți permită să te dezvolți și să-ți dezvolți abilitățile.

Asculta-ți inima

Când mergi la un prieten de încredere pentru un sfat, nu vrei ca acea persoană să-ți spună ceea ce crede că vrei să auzi. Vrei ca sursele tale de sfaturi de încredere să-ți spună ce trebuie să auzi. Chiar și uneori când acel mesaj este greu de livrat și primit.

Când vine vorba de a lua decizii importante de viață, a-ți urma inima în loc de cap poate fi o rețetă pentru dezastru. Inima ta poate să-ți spună ceea ce vrei să auzi, mai degrabă decât ceea ce trebuie să auzi, ceea ce poate duce la alegeri proaste.

Tratarea unei decizii serioase de viață doar ca o chestiune a inimii poate duce la auto-înșelare. Ai putea crede că ești îndrăgostit de o alegere de carieră, când, în realitate, ești temporar îndrăgostit. Sau s-ar putea să crezi că ești nefericit în slujba ta, când, în realitate, te-ai plictisit. Așa că, înainte de a lua decizii importante, este important să faci un pas înapoi și să evaluezi cu adevărat dacă inima și capul tău sunt aliniate.

Când simțiți nealinierea – cereți sfatul unor consilieri de încredere, despre care știți că vă vor spune ce trebuie să auziți. În cele din urmă, este important să ne amintim că atât capul, cât și inima au un rol de jucat în viața noastră. Trebuie să le ascultăm pe amândouă dacă vrem să luăm decizii înțelepte.

Găsiți alinierea

Încă o dată, problema cu sfatul de a „găsi alinierea” este că poate fi dificil să știi ce înseamnă asta de fapt. Noțiunea de aliniere este prea vagă. Nu este clar ce trebuie să se alinieze cu ce altceva.

Iată o interpretare. Uneori pare să fie interpretat în sensul că cineva ar trebui să se străduiască să aibă aceleași opinii ca toți ceilalți din grupul social sau să fie susceptibil de a conveni cu superiorii și liderii organizației. Dar această mentalitate de „a te înțelege cu” nu este întotdeauna posibilă sau de dorit. Poate fi important să-ți păstrezi individualitatea.

O altă problemă cu respectarea acestui sfat este că poate duce la sentimente de izolare sau alienare. Dacă se întâmplă să nu împărtășești aceleași păreri ca toți cei din jurul tău, s-ar putea să ajungi să te simți ca un străin. În cele din urmă, decizia de a te alinia sau nu cu ceilalți este o decizie personală care necesită mai multă gândire, contemplare, grijă și considerație decât poate oferi orice clișeu.

Fii autentic

Similar cu noțiunile legate de aliniere, una dintre problemele sfatului „fii autentic” este că poate fi, de asemenea, vag și prea deschis interpretării. Sensul precis al „a fi autentic” în contextul căutării unui loc de muncă, al unui interviu de muncă sau al avansării în carieră este neclar. Există puține (sau poate zero) modalități de a măsura autenticitatea.

O altă problemă este că „fii autentic” poate însemna să mergi la extrem; fiind tu însuți, negi tot. Dar nu toată lumea se simte confortabila să împărtășească toate detaliile personale lumii. Poate fi destul de greu să-ți împărtășești defectele cu prietenii tăi apropiați, darămite cu o grămadă de străini. Este adesea rezonabil și de dorit pentru unii să evite împărtășirea excesivă în căutarea autenticității.

Acest sfat „fii autentic” poate duce, de asemenea, ca oamenii să încerce prea mult să fie ei înșiși, în loc să fie doar ei înșiși. Este ușor să fii prins în încercarea de a-ți da seama care este „eul tău autentic” și cum poți să-l arăți și să uiți de relaxare și de a fi tu însuți. Acest lucru poate duce la un plus de stres și presiune, mai degrabă decât beneficiile preconizate ale autenticității.

În general, „fii autentic” poate fi un sfat bine intenționat, dar poate fi, de asemenea, prea simplist și potențial dăunător în execuția sa. Este important să luați în considerare limitările și problemele potențiale ale acestui tip de sfaturi înainte de a-l încorpora în călătoria dvs. profesională.

Concluzie

În cele din urmă, atunci când căutați surse de sfat, nu există un răspuns corect sau greșit și ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta. Depinde de fiecare individ sa decida ce il face fericit si implinit. Cu toate acestea, vă sfătuiesc cu tărie să vă gândiți critic la acest așa-zis sfat clișeu de bun simț.

Principalele motive pentru care nu-mi plac sfaturile, aceste sfaturi clișeu,pentru ca sunt adesea aproape imposibil de făcut pentru majoritatea oamenilor. De exemplu, nu este fezabil pentru majoritatea oamenilor să se ridice și să renunțe la locul de muncă pentru a-și urma pasiunea, mai ales dacă au o familie de întreținut. S-ar putea să mă urăști pentru că sunt un pragmatist, dar chiar dacă cineva și-ar putea permite „să-și urmeze pasiunea”, nu există nicio garanție că ar avea succes. Pasiunea nu este o cale sigură către succes. Pasiunea nu este întotdeauna, adesea nu este, alegerea strategică și pragmatică.

Încă un exemplu, o altă problemă cu „urmează-ți pasiunea” este că poate fi foarte înșelătoare. Le poate da oamenilor impresia că ar trebui să facă ceea ce le place tot timpul, ceea ce nu este întotdeauna posibil sau de dorit. Sunt momente când trebuie să facem lucruri care nu ne plac pentru a ne atinge obiectivele sau pentru a ne întreține pe noi înșine și familiile noastre. Dacă am face doar ceea ce ne-a plăcut tot timpul, nu am face niciodată nimic.

Un alt motiv important pentru care nu-mi plac aceste surse de sfaturi este că pot provoca stres. Lipsa clarității și specificității pot duce la îndoială, frică și incertitudine atunci când vă întrebați dacă faceți progrese. Nu există nicio modalitate de a ști dacă faci un progres atunci când este măsurat de aceste rigle.