Oameni vs. Profit

Oameni vs. Profit

Ce rost are o afacere?

În aceasta economie hipercompetitiva, totul este despre profit. Rezultatul este un mediu care necesita ultra-eficienta la fiecare nivel. Companiile de orice dimensiune au fost transformate în masini, cu manageri  însarcinati sa le ajusteze la specificatiile stabilite de directorii executivi. Daca o anumita parte a masinii  încetineste, acea parte trebuie schimbata pentru una mai buna si mai eficienta. Dilema morala vine atunci când începi sa te uiti la piese – sunt oameni, nu bucati de metal. Prea multe CEO-uri privesc oamenii mai degraba ca un mijloc de a atinge un scop, decât ca pe niste fiinte umane.

Singura responsabilitate a unei companii este profitul, de a câstiga cât mai multi bani posibil pentru proprietari si actionari. Faci bani. Uita de restul.

La suprafata, acest argument pare de fapt rezonabil.

Bineînteles, anumite persoane au iubit aceasta strategie de a construi o afacere. Asa au aparut practici precum produse de calitate minima, reducerea bugetului si disponibilizari peste masura. Când singurul dvs. obiectiv este sa cresteti profitul pentru afacere, cui îi pasa de ce sunt raniti oamenii pe parcurs si cui îi pasa daca produsul dvs. este o prostie?

Exploatarea oamenilor, a produselor si a proceselor de afaceri au adus multe probleme. Un decalaj masiv de bogatie si un climat agitat sunt doar doua dintre ele.

Aceasta stil de a conduce afacerea nu este durabil ,  adevaratii manageri au vazut problemele cauzate de aceasta obsesie a banilor si au încercat sa creeze o noua cale. Pasiunea pentru munca ta, produsele durabile si brandul incontestabil sunt toate elemente valoroase pe care tinerii manageri le-au adus in mediul de afaceri.

Aceasta generatie nu este de acord cu teoria „profitul e totul”. Ei cred ca firmele ar trebui sa ofere un loc bun de lucru. O afacere ar trebui sa fie mai mult decât simplificarea îmbogatirii oamenilor bogati.

Toate aceste valori sunt demne. Este pacat ca, fara profit, nu poti conduce o companie suficient de mult timp pentru a le îndeplini.

Calea de mijloc

O afacere ar putea merge pe linia dintre responsabilitatea sociala si profit.

„Afacerile si productia nu sunt menite pur si simplu sa îmbogateasca întreprinderea în cauza, ci întreaga societate. Iar societatea are nevoie de dinamismul si vitalitatea afacerilor si industriei pentru a-si genera bogatia. ”

Konosuke Matsushita

Cu alte cuvinte: o afacere poate face ambele.

Cultura de astazi te face sa crezi ca exista un singur raspuns:

  • Liberal sau Social-democrat. 
  • Boomer sau Millennial,
  • Economisiti bani sau cheltuiti-i.
  • Consumati sau produceti. Toate acestea sunt alegeri false.

Cele mai multe raspunsuri bune se gasesc undeva între ele. Companiile nu trebuie sa aleaga între bani si oameni. Ele pot si ar trebui sa le aleaga pe amândoua.

Fiecare afacere este unica si exista argumente pro si contra. Dar ceea ce este cel mai important este ca, indiferent de directia pe care o alegeti, nu pierdeti niciodata din vedere faptul ca exista oameni în spatele cifrelor, iar oamenii sunt ceea ce conteaza cel mai mult.

Exista un echilibru perfect? Probabil ca nu.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: