Inginerul Tehnolog-Manager de Produs in Industria Alimentara

Inginerul Tehnolog-Manager de Produs in Industria Alimentara

Inginerul tehnolog – elementul cheie in dezvoltarea strategiei de produs.

A trecut ceva timp ca oamenii sa se familiarizeze cu acest nou rol, deoarece titlul „Manager de produs” nu exista pâna acum poate un deceniu. Este, în principiu, un rol  care variaza ca dimensiune în functie de marimea companiei, de ramura industriei si de stadiul în care produsul se afla în ciclul sau de viata.

Mai mult decât rolurile si responsabilitatile inginerului tehnolog, as dori sa detaliez unele dintre competentele de baza pe care un inginer le poseda si abilitatile de care are nevoie în activitatea de zi cu zi.

Competente de baza pentru un Managerul de Produs

1. Abilitatea de a defini o viziune

Orice produs începe cu stabilirea unei viziuni, care este în conformitate cu viziunea generala a companiei. Intocmeste declaratia de misiune despre ce caracteristici trebuie sa intruneasca produsul . Un manager de produs stabileste directia catre care merge produsul si ce va furniza în viitor.

De exemplu, viziunea Google este „de a organiza informatiile lumii si de a le face universal accesibile si utile”.

Aceasta nu este pur si simplu un slogan sau o declaratie de marketing, este o cultura pe care o respecta fiecare persoana care lucreaza la aceste companii. Stabilirea unei viziuni strategice necesita o întelegere solida a afacerii, a obiectivelor companiei si a nevoilor clientului.

2. Întelegerea modului cum este pozitionat  produsul pe piata

Aceasta este una dintre cele mai critice piese în ceea ce priveste domeniul de cunoastere al unui Manager de Produs, deoarece implica întelegerea pietei, definirea nevoilor consumatorilor si apoi construirea unui produs care rezolva aceasta problema. „ Realizarea potrivirii pe piata produsului” de la început si repetarea acestui proces pe tot parcursul procesului de dezvoltare a produsului este esentiala pentru viabilitatea proiectului si pentru a fi un manager de produs de succes.

3. Modelarea afacerii

În timp ce viziunea va spune de ce ar trebui realizat produsul, planul de afaceri va arata cum produsul va crea valoare, va genera bani si va face parte dintr-o afacere durabila. Pentru aceasta, un Manager de Produs stabileste obiective pe termen scurt si pe termen lung, defineste calea de crestere, fluxurile de venituri si identifica resursele pentru a atinge viziunea produsului. 

4. Experimentarea si testarea ipotezelor

Trebuie sa fi auzit de adoptarea unei „abordari bazate pe date” pentru a lua decizii. Ei bine, nu exista astazi lipsa de instrumente si mecanisme pentru ca managerii de produs sa adune date si feedback. Problema principala este examinarea acestor date si identificarea valorilor care conteaza cu adevarat.

Una dintre abilitati ale unui Manager de Produs este sa încadreze o ipoteza pentru o anumita observatie, sa deruleze experimente pentru a testa ipoteza si apoi sa masoare în mod eficient rezultatul obtinând indicatori de performanta care valideaza în mod obiectiv ipotezele si care vor ajuta în cele din urma la luarea deciziilor.

5. Prioritizarea

Aveti un set mare de idei si solicitari colectate de la consumatori, departamentul de vânzari, etc. Evaluarea acestora în raport cu setul corect de criterii pentru a sti la ce sa lucrati mai întâi, este, dupa mine, cea mai importanta abilitate care trebuie dezvoltata si perfectionata în timp. 

6. Metrica si masurare

Cel mai adesea, Managerul de Produs se confrunta cu provocarea de a evalua informatiile asimilate dintr-o varietate de surse pentru a lua decizii corecte. Pe masura ce  începeti sa testati, va trebui sa întelegeti oportunitatile de feedback, ce sa masurati si cum sa masurati. Competenta în aceste metodologii de masurare (evaluare) este o abilitate de baza.  Aceasta include testarea calitativa (de exemplu, testarea gustativa sau monitorizarea caracteristicilor produsului in timp, termen de valabilitate etc). Exista, de asemenea,  forme de masurare comparativa, cum ar fi testarea A / B, testarea multi-variabila etc.

Pe lânga aceste abilitati de baza, exista si alte competente fundamentale personale sau, asa cum le numesc eu, care diferentiaza cu adevarat un Managerul de Produs. Acestea includ leadership, planificare, colaborare multifunctionala, managementul partilor interesate si consolidarea relatiilor, care sunt la fel de vitale pentru a deveni un manager de produs de succes.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: