Hashtag #Laxative 💩💩💩

Pe paginile retelelor sociale presarate de emoji-uri pline de viață și hashtag-uri # am inceput sa vedem ceaiurile de detoxifiere sau ceaiurile de slabit, ce devin din ce in ce mai populare. Cu ingrediente precum rubarba chinezească și senna, mulți au promis mișcări intestinale mai regulate celor care le consumau – o soluție rapidă care nu necesita o vizită la medic.

Există numeroase articole in media împotriva utilizării acestor produse pentru “pierderea în greutate” sau „detoxifiere”. Există multe cercetări medicale privind ineficacitatea utilizării obișnuite a laxativelor ca metodă de slăbire și riscurile pentru sănătate asociate.

De fapt, consumul de ceai laxativ nu te va ajuta să slăbești sau cel puțin nu într-un mod sănătos.

 „Laxativele sunt de fapt foarte ineficiente în eliminarea aportului caloric, deoarece au un efect în intestinele noastre, după ce caloriile au fost deja absorbite de către organism”.

Dr. Pamela Ramos

Orice pierdere în greutate nominală care se întâmplă poate fi atribuită greutății apei pierdute, pe care organismul o va recâștiga rapid și cu nerăbdare.

Confundarea creșterilor și coborâșurilor în greutate datorita pierderilor de apă cu o adevărată pierdere și creștere în greutate poate pregăti oamenii pentru un ciclu de dependență psihologică. . „Persoana care ia laxativul este cu adevărat surprinsă de efect dar în realitate este doar fluctuația apei din organism. Deci atunci se simt obligați să-l ia din nou. Și oricine vinde astfel de ceaiuri se asigură că persoana continuă să-l folosească.”

Există, de asemenea, riscul ca sistemul digestiv să devină dependent fizic. În cazul utilizării obișnuite, „colonul tău nu mai vrea să funcționeze de la sine pentru că i-ai dat deja un produs care i-a modificat functionarea”.

Dar atractia acestor ceaiuri laxative nu se refera doar la pierderea in greutate. Există ceva puternic în promisiunea de auto-purificare din interior spre exterior. O mare parte din ceea ce vinde industria wellness se bazează pe această noțiune. Cred că există o mulțime sfatuitori în lumea wellness-ului care subliniază ideea că ești, prin natură, cumva impur și dacă lucrezi cu adevărat, poti devenii curat.

Ceaiul, cea mai confortabilă și sănătoasă dintre băuturi, este un cal troian puternic. Oamenii cred că ceaiurile nu-ti pot face rău… dacă vine într-o ceașcă de ceai, atunci este natural, este reconfortant. Nu este asa!

În general, fluxurile Instagram ale celor ce promoveaza astfel de produse evocă un ton complet de bine. Meme-urile, emoji-urile si povestile de succes sunt aproape suficiente pentru a masca faptul că aceste produse vă pot provoca, să zicem, diaree explozivă. Realitatea nespusă și neplăcută a produsului în sine este acoperită cu cuvinte pseudo-wellness precum „slim” și „detoxifiere”, în timp ce termeni precum „laxativ” și „deshidratare” nu pot fi văzuti mai nicăieri.

Este cu adevărat, profund ciudat să asistăm cum modelele de pe Instagram, Tik Tok sau Facebook promovează cu mândrie laxative. Dacă ați fost nevoit vreodată să le cumpărați dintr-o farmacie, poate ați intrat în panică și ați aruncat câteva lucruri în plus în coș pentru a vă atenua rușinea la casă. Ceaiurile laxative din farmacie sunt ambalate în cutii neatractive, neplăcute, cu aspect clinic, poate chiar cu ilustrația unui colon pe etichetă. Ele sunt în mod inerent neinstagramabile. Dar dacă sunt promovate de o celebritate cu popularitate crescuta și ambalate într-un pachet floral destul de roz si pe deasupra mai spun că este „natural” și „curat”, oamenii se simt mai confortabil cu asta.

Postările sunt în general lipsite de dezvăluiri conform cărora ceaiurile laxativele nu vă ajută să slăbiți sau de avertismente că utilizarea obișnuită ar putea duce la deshidratare severă sau afectare de durată a tractului gastro-intestinal.

Companiile de astăzi pot folosi retelele sociale pentru a ocoli furnizorii de asistență medicală reală și pentru a-și pune produsele direct în mâinile consumatorilor. 

Este important ca toata lumea sa inteleaga ce termenul “scadere in greutate” nu este sinonim cu “a slabi” si sa nu ne lasam pacaliti de mesajele de marketing al anumitor produse.

Daca ti-a placut articolul te rugam sa distribui ca sa-l citeasca si prietenii tai.