Ești sclav salarizat?

Putem crea un viitor în care oamenii să nu mai fie nevoiți să lucreze la slujbele pe care le urăsc?

Peste 100 de ani, unele lucruri pe care le considerăm normale astăzi îi vor face pe oameni să spună: „Uau, cât de barbar – nu pot să cred că oamenii au făcut asta! ”

Sclavia salarială, sper, va fi unul dintre aceste lucruri.

A fi sclav salarizat înseamnă că ești blocat făcând o treabă doar pentru bani. Nu poți renunța, deoarece plecarea ar avea consecințe teribile pentru tine și familia ta.

Exista patru categorii din punct de vedere al muncii:

  1. Dacă ești plătit pentru a face ceva ce îți place să faci, este minunat! Ai o slujbă de vis.
  2. Dacă faci ceva ce îți place gratuit, și asta e bine: ai un hobby.
  3. Dacă faci ceva ce nu-ți place gratuit, este oboseală; asta e doar o parte din viață. Nu este neapărat plăcut, dar trebuie să ducem gunoiul și să spalam vasele.
  4. Dar în cadranul final, dacă ești plătit pentru a face ceva care nu-ți place, dar ești blocat, ești un sclav salarizat și e de rahat.

Fiecare slujbă implică îndeplinirea unor sarcini de care nu ne bucurăm. O slujbă nu trebuie să fie perfectă tot timpul pentru a fi o slujbă bună. Atâta timp cât există alte motive decât „familia mea poate ramane fără adăpost” care te fac să te întorci, nu este sclavia salarială. Să te bucuri de camaraderie alături de colegi sau să te bucuri de alte avantaje, poate face o treabă onorabilă și merită.

De asemenea, putem fi de acord să preluăm temporar slujbe care nu ne plac în drumul nostru către următoarea treaptă in cariera. 

Pentru a evita sclavia salarială pe termen lung, lucrătorii care doresc să-și părăsească locul de muncă trebuie să aibă opțiuni. Ei trebuie să aibă o alternativă la situația lor actuală. Iată câteva variante in contextul tendințelor actuale.

Promovarea ocupării depline

Aceasta este abordarea clasică, de piață liberă, pentru a oferi flexibilitate și libertate lucrătorilor. Prin creșterea economiei, putem crea locuri de muncă și reducem șomajul. Apoi, când economia este aproape de „ocuparea deplină” (somaj sub 4%), companiile încep să concureze pentru lucrători oferind salarii mai mari și beneficii mai bune. În perioadele de ocupare deplină, salariile persoanelor cu venituri mai mici tind să crească, iar renunțarea la un loc de muncă nenorocit devine mai puțin riscantă pe măsură ce oamenii au mai multe opțiuni.

Dar când lucrurile se strică și șomajul crește, piața muncii devine mai puțin ospitalieră pentru angajații care doresc să scape de sclavia salarială. Oamenii rămân din nou blocați în slujbele pe care le urăsc, deoarece plecarea nu este o opțiune. Ce facem atunci?

Reduceți costul vieții

Prin progresele tehnologice, putem reduce subzistența. De exemplu, automatizarea în producție a făcut mai puțin costisitoare producția de alimente și îmbrăcăminte. 

Bunicii mei și-au reparat șosetele; astăzi, aproape toată lumea cumpără altele noi în schimb. Mâncarea a devenit incredibil de ieftină – este posibil să mâncați sănătos cu mai putin de 50 lei/zi

Scăderea prețurilor pentru unele dintre necesitățile vieții ar trebui să însemne că avem mai multă flexibilitate. Dar chiar și cu aceste îmbunătățiri, automatizarea nu a afectat costurile asistenței medicale, educației sau locuințelor. Chiar daca nu platim servicii medicale sau educatia copiilor asta nu insemna ca sunt gratuite, sunt suportate din taxele si impozitele pe care tot noi le platim.

Faceți mai multe prin Internet

Munca de acasă devine obișnuită și se pot crea mai multe locuri de muncă de oriunde. Pandemia a accelerat această tendință și acest lucru ar putea fi un lucru extraordinar pentru lucrători.

Dacă îți poți face treaba online, ai două avantaje majore care te pot ajuta să eviți sclavia salarială. În primul rând, puteți alege să locuiți undeva cu un cost scăzut al vieții, astfel încât să fiți mai puțin dependent de un salariu mai mare și puteți economisi mai mult. Mulți oameni și-au dat deja seama de acest lucru, alegând să trăiască mai ieftin în mediu rural timp ce lucrează pentru companii cu sediul in centrul orasului.

Mai mult, internetul îi ajută pe oameni să-și transforme hobby-urile în locuri de muncă de vis. Datorită platformelor online, este mai ușor să monetizați abilități precum designul grafic, editarea video și alte lucruri pe care oamenii le învață și le fac de obicei pentru distracție. 

O plasă de siguranță mai bună

Ne putem imagina un viitor în care oamenii nu trebuie să lucreze? Mai ales dacă automatizarea scade semnificativ costul vieții, ar putea fi posibilă introducerea unui venit de bază universal , astfel încât toată lumea să poată trăi, chiar și fără să lucreze. Poate că acest lucru i-ar stimula chiar pe angajatori să creeze conditii mai bune pentru angajații lor, deoarece știu că lucrătorii lor sunt liberi să plece oricând.

De-a lungul istoriei, oamenii au fost adesea supuși muncii în condiții oribile pentru a-și câștiga existența. Din fericire, mai mulți oameni sunt scoși din sărăcie extremă mai repede decât în ​​orice alt moment din istorie . Aceasta înseamnă că mai puțini oameni sunt obligați să trăiască de pe o zi pe alta. Dar sclavia salarială nu se referă doar la cât câștigă oamenii; este vorba despre libertatea de a pleca pentru a alege o opțiune mai bună.

Ca societate, suntem datori să eliminam sclavia salarială. Peste un secol, sper să ne uităm în urmă și să ne întrebăm cum am acceptat vreodată asta.