Diploma de inginer in industria alimentara -avantaje in cariera

Dacă îți place să gătești sau să experimentezi rețete, dar te interesează și știința din spatele modului de preparare al alimentelor, atunci o diplomă în știința alimentelor oferă multe oportunități diferite care pot duce la o carieră plină de satisfacții. Pentru cei care urmează cursurile unei scoli cu profil alimentar sau care iau în considerare sa faca acest lucru, este util să înțelegeți ce oportunitati vă stau la dispoziție după absolvire.

1. Securitatea locului de muncă – Industria alimentară este una dintre cele mai mari de pe planetă, iar oamenii vor trebui întotdeauna să mănânce. Aceasta înseamnă că, dacă lucrați oriunde de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente, veți avea întotdeauna un loc de muncă. Deși există companii alimentare care închid sau au disponibilizări, este posibil să puteți aplica in orice alta ramura a industriei alimentare, ceea ce cred că este un beneficiu imens .

2. Mediu divers – Când lucrați în industria alimentară, există literalmente mii de locuri de muncă disponibile. Nu vă limitați la munca de laborator sau la un birou. Există ceva pentru toată lumea, fie că este vorba de calitate, cercetare și dezvoltare, vânzări, marketing, producție sau puteti activa in mediul universitar sau guvernamental. Diploma de inginer in industria alimentară este  multidisciplinară, ceea ce deschide o multitudine de oportunități.

3. Oamenii – Cei pe care i-am cunoscut si lucrează în alimentație sunt unii dintre cei mai muncitori și pasionați oameni pe care i-am intalnit și mă bucur cu adevărat să-i numesc prieteni. Există o anumită atitudine pe care o împărtășim cu toții și cred că provine din dorința noastră de a ajuta oamenii. La urma urmei, mâncarea este o industrie de servicii și ne mândrim cu ceea ce facem.

4. Posibilități salariale – O diplomă în știința alimentară oferă multe oportunități de a câștiga salarii de top. Salariul mediu pentru un inginer din industria alimentara la nivel european este intre 2250 si 3850 Euro/luna (Sursa Payscale) . Oamenii care au ajuns în funcții de conducere au pachete salariale ce pot ajunge si la 10.000 Euro/luna.

5. Mâncarea – Dacă vă place mâncarea, vă va plăcea cu siguranță să lucrați în această industrie. Indiferent dacă creați produse noi interesante, testați produse pentru calitate sau faceți cercetări, veți fi expus la o mulțime de alimente uimitoare. Veți descoperi feluri de mâncare și combinații de arome pe care nici măcar nu le-ați știut că există..

6. Oportunități de călătorie – industria alimentară este globală și multe companii mari din Romania desfășoară activități în alte țări. În funcție de poziția dvs., este probabil să ajungeți la călătorii, plătite adesea de compania sau agenția dvs. Companiile care comercializeaza utilaje sau ingrediente pentru industria alimentara organizeaza stagii de pregatire si seminarii in diverse tari din Europa .

Ce fac tehnologii din industria alimentara ?

 • Un tehnolog  lucrează de obicei pentru o companie care produce alimente. Tehnologul poate fi însărcinat să vină cu noi tipuri de alimente sau arome. Tehnologul va pregăti prototipuri de alimente. Aceste alimente vor fi testate pentru a se asigura că sunt potrivite pentru consumul uman.
 •  Dacă alimentele au succes în faza de testare, atunci se pot face planuri de producție. Ar trebui efectuate evaluări ale conținutului nutrițional, astfel încât să poată fi creat tabelul privind conținutul nutrițional și etichetele produselor. De asemenea, ar trebui efectuată o evaluare a termenelor de valabilitate. Tehnologul ar trebui să încerce să mențină costurile mici, fără a sacrifica calitatea. Este esențial să vă asigurați că materiile prime îndeplinesc anumite standarde de siguranță și calitate. Tehnologul poate fi prezent în timpul fazei de achiziție a proiectului, pentru a negocia cu furnizorii.
 • Sunt necesare abilități puternice de comunicare, deoarece este necesar să colaborezi cu o varietate de părți pentru a face realizarea proiectelor. Experiența este de obicei necesară în acest loc de muncă, care poate fi obținuta din stagiile de practica sau angajare anterioară.
 • modificați produsele și procesele existente
 • verificați și îmbunătățiți procedurile de siguranță și control al calității în fabricile proprii și ale furnizorilor, de la etapa materiei prime până la produsul finit
 • cercetează piețele de consum actuale și cele mai noi tehnologii pentru a dezvolta noi concepte de produs
 • selectați materii prime și alte ingrediente de la furnizori
 • pregătiți costurile produselor pe baza materiilor prime și a costurilor de fabricație pentru a asigura produse profitabile
 • auditarea furnizorilor sau gestionarea auditurilor interne
 • să se ocupe de orice investigații de reclamații ale clienților sau probleme legate de produs
 • intocmeste, verifică și aprobă specificațiile și etichetarea produselor
 • întreprinde proiecte pe termen lung cu alte departamente, cum ar fi reducerea deșeurilor prin îmbunătățirea eficienței
 • lucrați la inovația și tehnologia ambalajelor
 • să efectueze experimente și să producă produse de probă
 • proiectați procesele și utilajele pentru fabricarea produselor cu o aromă, culoare și textură consistente în cantități mari
 • construiți relații cu furnizorii și clienții
 • asigurați-vă că produsele sunt profitabile.
Absolvent al Facultatii de Industrie Alimentara din Galati, promotia 1994.

7 thoughts on “Diploma de inginer in industria alimentara -avantaje in cariera

 1. Ca absolvent de industrie alimentara, din USAMV Bucuresti, nu prea sunt usi deschise pentru noii ingineri, nimeni nu este dispus sa invete un tanar inginer si sa.l tina in firma, toti vor experienta, dar facultatile nu iti asigura practica, dar nu e considerata experienta. Inceputul e foarte greu pentru un proaspat absolvent, daca nu ai o intrare asigurata.

Lasă un răspuns