Cea mai mare înșelătorie din istorie a fost conceptul de „loc de muncă”

Cea mai mare înșelătorie din istorie a fost construcția socială artificială a unui „loc de muncă”. Acel „loc de muncă” ar trebui să fie modul în care obții acces la libertate în societatea modernă. Proverbialul „ei” ne-au spus ca trebuie sa realizăm un echilibru intre munca si viata, ca și cum asta ar rezolva neajunsurile pe care le descoperim în drumul nostru spre maturitate.

 Pentru a menține oamenii concentrați și loiali conceptului de „loc de muncă” au inventat si „pensionarea”. Pensionarea este acel lucru care seamănă cu libertatea care ar trebui să apară de îndată ce problemele tale de sănătate încep să apară și nu mai poți rămâne un lucrător productiv din cauza problemelor tale de sănătate. Da, chiar și conceptul de pensionare este o înșelătorie.

Trecerea de la sclav la angajat

În istorie, oamenii bogați au descoperit că nu mai pot avea sclavi. Așa că au conceput o modalitate de a păcăli oamenii să lucreze oricum pentru ei. Ei au numit-o „loc de muncă”. Numai că de data aceasta nu au vrut să ofere locuință, hrană, îngrijire medicală și transport. De fapt, ei nu au vrut ca noii lor sclavi să-si doresca să evadeze, astfel încât să poată economisi și pe costul securității. Trebuiau să-i numească cumva care să nu sune a servitute involuntară.

Termenul de “luc de munca” adica “Job” isi are radacinile in America.

Ei au imprumutat numele de la un personaj dintr-o carte binecunoscută la acea vreme, numită Biblia. Numele personajului este „Job”. Acest personaj biblic a suferit toată viața și a murit lamentabil. Cei de la putere au spus: „Eureka! ASTA E!  

Apoi au venit cu tot felul de concepte artificiale în jurul acestui nou lucru numit „loc de muncă”. „Etica muncii” și „echilibrul muncii – viață” și conceptul de onoare și mândrie în munca proprie.

„Normal este să te îmbraci în haine pe care le cumperi pentru serviciu și să conduci prin trafic într-o mașină pentru care încă plătești — pentru a ajunge la locul de muncă trebuie să plătești pentru haine și mașină și pentru casa pe care o lași liberă, toată ziua, așa că îți poți permite să trăiești în ea.”

— Ellen Goodman

Prezentul: Menținerea aparentelor

Și iată-ne astăzi. Majoritatea oamenilor au „locuri de muncă” și peste jumatate dintre ei își urăsc „locurile de muncă”. Aproximativ jumatate dintre ei nu își permit nici locuința, mâncarea, îngrijirea medicală și transportul. Oamenii cu „locuri de muncă” își schimbă viața treptat pentru hrana, întreținere si adăpost.

Undeva de-a lungul timpului, „ei” le-au spus oamenilor să-și trimită copiii la facultate pentru „a merge înainte”. Ei au spus că o educație universitară ar asigura salarii mai mari și oportunități mai bune. 

Dar după câteva decenii bune, locurile de muncă bune au devenit puține. Absolvenții de facultate intorc astazi hamburgeri pentru că nu pot găsi acele locuri de muncă bune ce le-au fost promise. 

O diplomă de facultate nu mai este lucrul de preț pe care să-l adaugi la CV-ul tău. Nu deschide ușile pe care au promis că o va face. Din păcate, un loc de muncă este doar un loc de muncă și nu există o rețetă magică care să garanteze o cale către „succes” sau o pensie fericită. Acestea au fost întotdeauna mituri care perpetuează înșelătoria unui „loc de muncă”.

Ce ne rezerva viitorul

Între timp, oamenii bogați au descoperit că nu le place să plătească salariu sclavilor lor moderni, așa că au găsit în secret un înlocuitor – robotica și automatizarea. Au început deja să înlocuiască oamenii cu mașini într-un ritm record. În acest ritm, pierderile anuale de locuri de muncă vor depăși rata natalității în mai puțin de un deceniu.

Pentru cei bogați, singurul lucru care le mai rămâne de făcut este să-și dea seama ce să facă cu toți șomerii care cutreieră prin țară după mâncare. Sunt sigur că își vor da seama de ceva înainte ca oamenii să-și dea seama cum au fost păcăliți tot timpul.