Ce sunt „Alimentele procesate”?

Ingrediente Alimentele procesate pot face parte dintr-o dietă echilibrată și nu ar trebui să fie considerate ceva de temut.

Ce este mâncarea „procesată”?

Expresia „alimente procesate” este adesea inteleasă greșit, si de multe ori ca pe un lucru pe care oamenii ar trebui să îl evite. Această caracterizare greșită a devenit din păcate prea obișnuită și acceptată de prea mulți. Când termenul este folosit pentru a descrie produsele alimentare, cuvântul „procesat” înseamnă ca acel produs a fost schimbat prin preparare, conservare, congelare, ambalare sau combinat cu alte ingrediente. Alimentele procesate pot suferi modificări fizice, inclusiv tocare, amestecare, coacere sau prăjire, precum și modificări chimice care pot include fermentarea, dospirea și conservarea.

Exemple de alimente procesate

Folosind această definiție, termenul „procesat” descrie multe dintre alimentele care ajută la alcătuirea unei diete echilibrate, cum ar fi iaurtul, sosurile, brânza cu conținut scăzut de grăsimi și fructele tăiate. Mâncarea pe care o gătești de la zero poate fi descrisă ca fiind procesată.

Sa analizam painea cu maia de casă. Pentru început, aveți nevoie de o maia pentru aluat, făcut prin fermentarea făinii și a apei. Peste maia adăugați mai multă făină și puțină sare, urmată de câteva runde de dospire si frământare. Înainte de a pune aluatul în cuptor, ați făcut modificări atât chimice, cât și fizice la ingredientele cu care ați început – apă, făină și sare. Introducand aluatul în cuptor, sub influenta caldurii acesta se transforma in paine.

Dar crezi că aluatul tău proaspăt din care faci paine de casă este procesat? Probabil că nu.

Sau ce zici de pastele fainoase uscate pe care le-ai stocat în cămară la debutul COVID-19? Similar cu aluatul dvs. de casă, ingredientele pentru paste – făină și apă – au fost amestecate împreună într-un mixer de mari dimensiuni, presate printr-un extruder pentru paste, uscate și ambalate în cutie, astfel încât să le puteți cumpăra de la magazinul local și să le păstrați în cămară până când ai nevoie de ele. Nivelul de prelucrare al unui aliment nu se face intodeauna cu deteriorarea calitatilor nutritionale ale ingredientelor și nu are o asociere directă cu calitatea unui produs alimentar. Alimentele procesate au trecut printr-unul sau mai multe modificări înainte de a ajunge la raftul magazinului și sunt de obicei concepute pentru a produce un aliment gustos, accesibil, stabil în raft și ușor de accesat.

Care este rolul aditivilor alimentari în alimentele procesate?

Aditivii alimentari sunt utilizați în alimentele procesate din mai multe motive, inclusiv pentru a îmbunătăți textura și stabilitatea, a crește durata de valabilitate și a spori aroma. Aditivii alimentari pot fi utilizați din unul sau mai multe motive, în funcție de tipul de ingredient și funcționalitatea dorită în alimentele procesate.

Ingredientele alimentare, inclusiv aditivii alimentari, au fost folositi în alimente de sute de ani din aceleași motive. Toate ingredientele enumerate pe etichetele alimentelor sunt aprobate pentru a fi utilizate de către Autoritatea Europeana pentru Sigutanta Alimentara. Aditivii alimentari sunt ingrediente ce au fost stabilite ca fiind sigure de către experți calificați după o revizuire a dovezilor științifice care susțin siguranța și utilizarea intenționată in alimente.

Ce înseamnă acest lucru despre alimentele pe care le mănânc?

De altfel, alimentele procesate, ambalate, conservate, conservate sau congelate, reprezintă o parte importantă a dietei noastre, permițându-ne să cumpărăm alimente care sunt mai accesibile, care au o durată mai mare de valabilitate și reduc timpul de preparare. Aditivii alimentari contribuie, de asemenea, la realizarea unei game largi de mâncăruri gustoase organice, vegane, fără gluten, kosher și alte opțiuni alimentare specifice dietei.

Alimentele procesate pot face parte dintr-o dietă echilibrată și nu ar trebui să fie considerate ceva de temut. Când vine vorba de o dietă echilibrată, este vorba de a mânca alimente nutritive, nu de a monitoriza neapărat nivelul de procesare a alimentelor pe care le consumați.