Ce inseamna “natural” pe eticheta alimentelor?

Ce inseamna “natural” pe eticheta alimentelor?

Definirea termenului „natural” in cazul produselor alimentare și băuturilor

Dezbaterea cu privire la “produs natural” este în prezent, una dintre cele mai mari în industria alimentară și a băuturilor. Cât de importantă este o definiție clară a ceea ce este un produs alimentar natural pentru industrie?

Definiția a ceea ce este un produs alimentar „natural” a făcut obiectul unor discuții în întreaga lume de zeci de ani. Termenul „natural” este, fără îndoială, un atribut preferat al producatorilor si comerciantilor de produselor alimentare . Cu toate acestea, nu toate alimentele ar trece testul percepției consumatorilor cu privire la produsele care pot fi considerate în continuare „naturale” și, într-adevăr, nu toate alimentele intră în sfera interpretării din punct de vedere legislativ a termenului „natural”.

Care este perceptia consumatorilor ?

Mulți consumatori au considerat că termenul „natural” de pe eticheata alimentelor ambalate / procesate înseamnă în prezent:

  • Nu s-au folosit pesticide toxice
  • Nu s-au folosit materiale artificiale sau substanțe chimice în timpul procesării
  • Nu s-au folosit ingrediente sau culori artificiale
  • Nu s-au utilizat OMG-uri [Organisme modificate genetic] .

Doar câteva țări din întreaga lume au definit in legislatia lor termenul „natural” și regulile de utilizare a acestuia . Legislația UE reglementeaza utilizarea termenului „natural” în două cazuri. Apele minerale naturale sunt definite în Directiva 2009/54 / CE și Regulamentul (CE) 1334/2008 stabilește condiția de utilizare a descrierii „naturale” pentru arome. Pentru alte alimente și băuturi, nu este clar definit ce este și ce nu este „natural”, cu toate acestea, legislatia in domeniul alimentar prevede că etichetarea, publicitatea și prezentarea alimentelor nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.

Unele state membre ale UE, inclusiv Marea Britanie, au emis un ghid  privind utilizarea mențiunii „natural” pentru a ajuta producătorii să decidă când pot fi utilizate aceste descrieri și când nu ar trebui. Conform ghidului Regatului Unit, termenul „natural” înseamnă în esență că „produsul este alcătuit din ingrediente naturale, de exemplu ingrediente produse de natură, nu sunt prelucrate de om. Este înșelător să se utilizeze termenul pentru a descrie alimentele sau ingredientele care utilizează substanțe chimice pentru a-și schimba compoziția sau care conțin produse dezvoltate de noile tehnologii, inclusiv aditivi și arome care sunt produsul industriei chimice sau extrase prin procese chimice ”.

În Statele Unite, FDA ( Administrația pentru alimente și medicamente) a refuzat multă vreme sa dea curs cererilor de definire a termenului „natural”, explicând că „din perspectiva științei alimentare, este dificil să se definească un produs alimentar care este „natural ”. Dintre motivatii au mentionat ca alimentele au fost probabil procesate și nu mai sunt “produsul pământului”. Agenția totusi nu s-a opus utilizării termenului dacă alimentele nu conțin culoare adăugată, arome artificiale sau substanțe sintetice. 

De ce este atât de dificil de definit termenul „natural”? Care sunt principalele obstacole?

 Există două aspecte care trebuie luate în considerare atunci când se decide dacă un aliment sau un ingredient alimentar este „natural” sau nu: sursa alimentelor și procesele utilizate pentru fabricarea produsului. 

În ceea ce privește sursa produselor „naturale”, cea mai discutată întrebare este dacă produsele alimentare care conțin ingrediente produse cu semințe modificate genetic pot fi considerate „naturale”.  

În timp ce unele părți interesate nu și-ar putea imagina că alimentele care conțin organisme modificate genetic (GMO) sunt considerate „naturale”, altele explică faptul că dacă produsele modificate genetic ar fi în afara sferei de definire a naturii, nu ar mai exista nicio diferență între „natural” și „organic”.

Legislația in prezent interzice utilizarea alimentelor bio-prelucrate în compozitia alimentelor organice.    

În ceea ce privește prelucrarea, există două întrebări principale care fac obiectul dezbaterilor la definirea termenului „natural”. Există un consens că procesele care pot fi utilizate la fabricarea alimentelor „naturale” exclud prelucrarea chimică, dar linia dintre procesele fizice și chimice este dificil de trasat. 

O altă întrebare este utilizarea de adaosuri ce sunt folosite in diverse etape de procesare si care nu sunt considerate ingrediente și care, în multe cazuri, nu ar îndeplini criteriile de „ingredient natural”. Adaosurile ce ajuta la procesare, sunt utilizate în mod intenționat în fabricarea alimentelor pentru a îndeplini un anumit scop tehnologic în timpul tratamentului sau procesării, însă utilizarea lor poate duce la prezența neintenționată, dar inevitabilă , în produsul final.

Un exemplu de adaos este gelatina folosita in procesul de limpezire a vinului sau caragenanul in industria berii. Aceste ingrediente nu sunt mentionate pe eticheta deoarece indeplinesc o functie tehnologica si nu influenteaza caracteristicile produsul final.

Concluzii

Cercetătorii au ajuns la concluzia că identificarea unei definiții comune pentru „natural” ar fi de fapt benefică pentru a oferi claritate consumatorilor. Cu toate acestea, mai degrabă decât să caute o singură definiție, „naturalețea” alimentelor nu ar trebui să fie un concept cu un singur sens, ci mai degrabă un spectru. 

În urma acestui proces de gândire, diferite fraze precum „100% natural” sau „conține ingrediente naturale” ar putea fi folosite pentru a identifica gradul de „naturalețe” al oricărui produs alimentar. Acest lucru ar putea permite producătorilor să utilizeze expresia chiar și atunci când produsele lor nu sunt articole unice, brute, neprelucrate, si in acelasi timp s-ar evita înșelarea consumatorului. 

Cu toate acestea, în ciuda acestor constatări, UE nu a făcut planuri clare pentru dezvoltarea unei astfel de definiții – așa că, deocamdată, semnificația „natural” rămâne oarecum deschis interpretării.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: