Dieta alcalină explicata pe intelesul tuturor. Te ajuta sa slabesti sau sa fii mai sanatos ?

Dieta alcalină explicata pe intelesul tuturor. Te ajuta sa slabesti sau sa fii mai sanatos ?

“Dietele sunt ca o religie – oamenii se leagă de una și simt că a lor este cea mai bună, chiar dacă nu există date care să o susțină”.

Dieta alcalina descrie un grup de diete vag înrudite bazate pe concepția greșită că diferitele tipuri de alimente pot avea un efect asupra echilibrului pH – ului corp. Acesta provine din ipoteza cenușii acide rezultate in urma arderilor din organism . Susținătorii dietei cred că anumite alimente pot afecta aciditatea ( pH-ul ) corpului și că modificarea pH-ului poate fi, prin urmare, utilizată pentru tratarea sau prevenirea bolilor.

Metabolismul dvs. – conversia alimentelor în energie – este uneori comparat cu focul. Ambele implică o reacție chimică care descompune o masă solidă (alimente).

Cu toate acestea, reacțiile chimice din corpul dvs. se întâmplă într-un mod lent și controlat.

Când lucrurile ard, un reziduu de cenușă este lăsat în urmă. În mod similar, alimentele pe care le consumați lasă un reziduu de „cenușă” cunoscut sub numele de deșeuri metabolice.

Aceste deșeuri metabolice pot fi alcaline, neutre sau acide. Susținătorii acestei diete susțin că deșeurile metabolice pot afecta direct aciditatea organismului.

Cu alte cuvinte, dacă mănânci alimente care lasă cenușă acidă, îți face sângele mai acid. Dacă mănânci alimente care lasă cenușă alcalină, sângele tău devine mai alcalin.

Conform ipotezei , se crede că cenușa acidă te face vulnerabilă la boli , în timp ce cenușa alcalină este considerată  protectoare pentru organism.

Alegând alimente sau apa mai alcaline, ar trebui să vă puteți „alcaliniza” corpul și să vă îmbunătățiți sănătatea.

Componentele alimentare care lasă o cenușă acidă includ proteine , fosfat și sulf, în timp ce componentele unei diete alcaline includ alimente bogate in calciu, magneziu și potasiu.

Anumite grupe de alimente sunt considerate acide, alcaline sau neutre:

  • Acid: carne, carne de pasăre, pește, lactate , ouă, cereale, alcool
  • Neutru: grăsimi naturale, amidon și zaharuri
  • Alcaline: fructe, nuci, leguminoase și legume

Niveluri normale ale pH-ului în corp

Când discutați despre dieta alcalină, este important să înțelegeți pH-ul.

Pur și simplu, pH-ul este o măsura a cât de acid sau alcalin este ceva.

Valoarea pH-ului variază între 0-14:

  • Acid : 0,0-6,9
  • Neutru: 7,0
  • Alcalin (sau bazic): 7.1–14.0

Mulți susținători ai acestei diete sugerează că oamenii își monitorizează pH-ul urinei pentru a se asigura că este alcalin (peste 7) și nu acid (sub 7).

Cu toate acestea, este important să rețineți că pH-ul variază foarte mult în corpul dumneavoastră. În timp ce unele părți sunt acide, altele sunt alcaline – nu există un nivel stabilit.

Stomacul dvs. este încărcat cu acid clorhidric, conferindu-i un pH de 2-3,5, care este foarte acid. Această aciditate este necesară pentru descompunerea alimentelor. Apa alcalina este “alcalina” doar in sticla, in momentul cand o bem, ea ajunge in stomac si devina puternic acida.

Pe de altă parte, sângele uman este întotdeauna ușor alcalin, cu un pH de 7,36-7,44.

Când pH-ul sanguin scade în afara intervalului normal, poate fi fatal dacă nu este tratata cauza. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă numai în anumite stări de boală, cum ar fi cetoacidoza cauzată de diabet , foamete sau consumul de alcool in cantitati mari.

Alimentele afectează pH-ul urinei, dar nu sângele.

Este esențial pentru sănătatea ta ca pH-ul sângelui tău să rămână constant.

Dacă ar fi în afara intervalului normal, celulele tale ar înceta să funcționeze și ai muri foarte repede dacă nu sunt tratate si remediate cauzele.

Din acest motiv, corpul dumneavoastră are multe modalități eficiente de a-și regla îndeaproape echilibrul pH-ului. Aceasta este cunoscută sub numele de homeostazie acid-bazică.

De fapt, este aproape imposibil ca alimentele să modifice valoarea pH-ului sângelui la persoanele sănătoase, deși pot apărea mici fluctuații în intervalul normal.

Cu toate acestea, alimentele pot schimba valoarea pH-ului urinei – deși efectul este oarecum variabil.

Excreția acizilor în urină este una dintre principalele modalități prin care corpul tău își reglează pH-ul din sânge.

Dacă mănânci o friptură mare , urina ta va deveni mai acidă câteva ore mai târziu, deoarece corpul tău elimină deșeurile metabolice din sistem.

Prin urmare, pH-ul urinei este un indicator slab al pH-ului general al corpului și al stării generale de sănătate. Poate fi influențat și de alți factori decât dieta ta.

Alimente care formează acizi și osteoporoză

Osteoporoza este o boală osoasă progresivă caracterizată printr-o scădere a conținutului mineral osos.

Este deosebit de frecvent în rândul femeilor aflate în postmenopauză și vă poate crește drastic riscul de fracturi.

Mulți susținători ai dietei alcaline cred că, pentru a menține un pH constant din sânge, corpul tău ia minerale alcaline, cum ar fi calciu din oase, pentru a neutraliza acizii din alimentele  consumate.

Conform acestei teorii, dietele care formează acid, cum ar fi dieta occidentală standard, vor provoca o pierdere a densității minerale osoase. 

Cu toate acestea, această teorie ignoră funcțiile rinichilor, care sunt fundamentale pentru îndepărtarea acizilor și reglarea pH-ului corpului.

Rinichii produc ioni de bicarbonat care neutralizează acizii din sânge, permițându-i organismului să gestioneze îndeaproape pH-ul sângelui (https//pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19948674/).

Sistemul respirator este, de asemenea, implicat în controlul pH-ului din sânge. Când ionii de bicarbonat din rinichi se leagă de acizii din sânge, aceștia formează dioxid de carbon pe care îl respirați și apă pe care o eliminati prin urina.

Ipoteza ignoră, de asemenea, unul dintre principalii factori ai osteoporozei – pierderea colagenului proteic din os.

În mod ironic, această pierdere de colagen este puternic legată de nivelurile scăzute de doi acizi – acid ortosilicic și acid ascorbic, sau vitamina C – în dieta ta (https//pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23273614/).

Studiile clinice, care tind să fie mai precise, au concluzionat că dietele care formează acid nu au impact asupra nivelului de calciu din corpul dumneavoastră.

Aciditate și cancer

Mulți oameni susțin ca boala canceroasa poate fi tratata sau chiar vindecata cu o dietă alcalină.

Cu toate acestea, analize cuprinzătoare privind relația dintre acidoză indusă de dietă – sau aciditate crescută a sângelui cauzată de dietă – și cancer au concluzionat că nu există o legătură directă (https//pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22853725/)

În primul rând, alimentele nu influențează semnificativ pH-ul sanguin.

În al doilea rând, chiar dacă presupuneți că alimentele ar putea modifica dramatic valoarea pH-ului sângelui sau al altor țesuturi, dezvoltarea celulelor canceroase nu este limitata in medii acide.

De fapt, cancerul crește în țesutul normal al corpului, care are un pH ușor alcalin de 7,4. Multe experimente au crescut cu succes celulele canceroase într-un mediu alcalin (https//pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8605731/).

Și în timp ce tumorile cresc mai repede în medii acide, tumorile creează singure această aciditate. Nu mediul acid creează celulele canceroase, ci celulele canceroase sunt cele care creează mediul acid pentru a se dezvolta (https//pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18301995/).

Concluzii

Dieta alcalină este destul de sănătoasă, încurajând un aport ridicat de fructe , legume și alimente vegetale sănătoase, restricționând în același timp alimentele procesate.

Cu toate acestea, noțiunea că dieta sporește sănătatea din cauza efectelor sale alcalinizante este suspectă. Aceste afirmații nu au fost dovedite de studii fiabile la om.

Unele studii sugerează efecte pozitive într-un subgrup foarte mic al populației. Mai exact, o dietă alcalinizantă cu conținut scăzut de proteine ​​poate aduce beneficii persoanelor cu boli renale cronice.

În general, dieta alcalină este sănătoasă, deoarece se bazează pe alimente întregi și neprelucrate . Nici o dovadă de încredere nu sugerează că are legătură cu nivelurile de pH din orgaism.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: