Calea de la Bucatar la Mare Bucatar

Cred că un bucătar este cineva care își poate găti un preparat si în același timp, are capacitatea de a gestiona, conduce și crea o operațiune de succes în bucătărie sau restaurant. Una dintre principalele probleme este că partea tehnică, practică a jobului, pe care majoritatea dintre noi suntem familiarizati, necesită un set de abilități drastic diferite față de celelalte componente esențiale ale jobului. Deci, da, sunt necesare abilități practice și tehnici evidente, dar și o mulțime de altele.

Bucătarii sunt diferiți de orice alt profesionist al creației

Bucătarii sunt diferiți de orice alt profesionist al creației, din cauza faptului că pentru a ne exprima viziunea creativă, trebuie să gestionăm și să punem atât de multe alte entități în loc. Suntem diferiti in comparatie cu alți artiști a căror activitate se leagă direct de opera pe care o creează – un scriitor, scrie – un pictor – pictează și un actor – joaca un rol. Avem o mulțime de variabile care schimbă mereu efectul si sunt esențiale pentru a gestiona corect. Acestea fiind spuse, acestea sunt talentele și abilitățile de care cred că ai nevoie dacă vrei să fii bucătar:

Cel mai bun bucătar din clădire

  • Gătitul — Ar trebui să fii cel mai bun bucătar din clădire în orice moment. Dacă bucătarii tăi au întrebări sau nu sunt siguri despre o tehnică, trebuie să fii acolo pentru a-i ajuta. Acest lucru nu înseamnă că aveți toate răspunsurile, dar cu siguranță veți descoperi mai multe cu cât veți petrece mai mult timp în bucătărie, perfecționându-vă meșteșugul. Până nu stăpânești meșteșugul tehnic al gătitului în situații tensionate și stresante, nimeni, nici măcar personalul tău nu te va lua în serios.

Să vezi lucruri care încă nu există

  • Viziune – Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le face un artist este să vadă lucruri care încă nu există și să găsească modalități de a le aduce la viață – asta facem prin mâncarea, meniurile și restaurantele noastre. Cu toate acestea, a avea o viziune poate fi înfricoșător pentru că atunci trebuie să ne implicam acolo și să acționăm în conformitate cu acea viziune. Este înfricoșător pentru că nu știm cum vor răspunde clienții, șefii și angajații noștri. Indiferent, acesta este ceea ce ne face artiști și o parte din ceea ce le dă oamenilor un motiv să creadă în noi, dar pentru a face acest lucru este nevoie de articularea clară a acelei viziuni, astfel încât echipa cuiva să aibă o viziune clară asupra directiei în care se îndreaptă.

Trebuie să știți cât costă fiecare farfurie cu mâncare

  • Cunoașterea numerelor —  Dacă nu poți spune cat costa un fel de mâncare din cap în cincisprezece până la douăzeci de secunde — nu ești bucătar. Eu chiar cred asta. Acest lucru indică în mod clar că nu ați petrecut suficient timp calculand meniuri, stăpânind rețete și pregătind feluri de mâncare. Trebuie să știți cât costă fiecare farfurie cu mâncare, pentru a putea apoi să stabiliți prețul unui meniu. Dar, aceasta este doar o parte – trebuie să fiți capabil să standardizați rețetele, să reduceți forța de muncă, să gestionați inventarul, să încercați să reduceți stocul atunci când vremurile sunt strânse și lista poate continua la nesfârșit.

Sa faci lucruri eficiente

  • Sistematic — Cred că cei mai mulți bucătari sunt, prin natura lor, dezorganizați și super-aglomerați. Cu timpul însă, ne dăm seama că pentru a deveni un bucătar mai bun, trebuie să ne organizăm mai bine timpul și posturile. Trebuie să creăm rețete și procese care să pună echipele noastre în cea mai bună poziție pentru a reuși. Trebuie să cauți mereu să faci lucrurile mai eficiente și mai productive, fără a sacrifica calitatea.

Trebuie să fii capabil să relaționezi cu oamenii

  • Capabil să dezvolte inteligența emoțională –Cu toții am auzit despre ideea că bucătarii sunt niște nenorociți în bucătărie și, cu siguranță, mai sunt unii dintre aceștia prin preajmă, dar cu cât industria și profesia devine mai mult o formă căutată de exprimare a sinelui, cu atât aceste persoane pare să fie mai putin prezente, numarul lor se estompează. Cred că acesta este un lucru foarte bun. În calitate de bucătar și manager, trebuie să fii capabil să gestionezi oamenii, să îi faci să se simtă apreciați și apreciați pentru munca pe care o fac și, cel mai important, să dovedesti ca prin acțiunile tale le oferi sprijinul. Pentru a fi un bucătar de succes, trebuie să fii capabil să relaționezi cu oamenii din jurul tău, cei de care depinzi, pentru că, dacă nu poți, ei nu se vor relaționa niciodată cu adevărat sau nu vor simți că fac parte din proiect. Conduceți-vă echipa, recunoașteți-vă personalul atunci când este cazul, disciplinați atunci când este necesar, dați-le șansa de a greși și, atunci când greșesc, faceti observatii într-un mod in care să le permită să învețe și să se dezvolte ca bucătar și ca persoană, față de exact opusul (ceea ce se întâmplă des). Un bucătar poate avea totul , dar dacă el sau ea nu are un grup solid și de încredere de oameni care se adună în spatele misiunii lor în fiecare zi, nu au nimic.

Standard pentru excelență

  • Disciplinat — ( Standard pentru excelență) — Totul începe de la vârf. Cei mai mulți bucătari nu sunt pregătiți să devină bucătari pentru că nu știu să stabilească standardul. De la cultura companiei la curățenie, la serviciul clienți, la prezentarea farfurii, totul începe cu bucătarul. De ce unele restaurante au standarde atât de slabe pentru produsul care iese din bucătărie? Poate că au început așa, sau poate că au evoluat în timp, indiferent că, în fiecare zi, mai mulți oameni permit ca o farfurie neapetisantă cu mâncare să iasă din bucătărie. „Dacă nu ai timp să o faci corect, când vei avea timp să o faci?”

Prima persoană care intră pe ușă dimineața

  • Cea mai muncitoare persoană din clădire — Dintre toate modalitățile de a dovedi că îți dorești ceva în viață, nimic nu o spune mai mult decât daca strângi din fund făcând ceva semnificativ pentru tine, și exact asta sunt marii bucătari din întreaga lume. Ei sunt prima persoană care intră pe ușă dimineața și adesea una dintre ultimele care pleacă. Pur și simplu, dacă vrei, trebuie să faci treaba.

Dezvolta cu adevărat o voce

  • Un punct de vedere— Am păstrat asta pentru final, pentru că într-adevăr necesită timp și ore de muncă petrecute lucrând pentru a dezvolta cu adevărat o voce care este a ta și care spune: „Acesta sunt eu”, și ca bucătar, trebuie să fii capabil să faci asta. Este nevoie de a învăța și de a lucra pentru alți oameni, pentru a a-ti da seama cu adevărat ce tipuri de bucătării, arome și stiluri te fac să exprimi cine esti și cine vrei să fii. Fiecare perioadă de lucru pe concepte și idei diferite oferă alimentelor șansa de a deschide calea către ceea ce devii continuu și începi să creezi un punct de vedere. Cu siguranță nu cred că este ceva ce știi la douăzeci, sau poate chiar la treizeci de ani – dar cred că trebuie doar să fii atent la munca pe care o faci și, din când în când, încearcă să stai o clipa și să asculți cu atenție ceea ce faci. Inima trebuie să spună și să-ți spui,

„Vreau să fac asta – acesta sunt eu. Un Mare Bucatar !”

Daca ti-a placut articolul te rugam sa distribui ca sa-l citeasca si prietenii tai.

Absolvent al Facultatii de Industrie Alimentara din Galati, promotia 1994.

Lasă un răspuns