Calea catre antreprenoriat  – 4 joburi ce pot fi de ajutor

Calea catre antreprenoriat – 4 joburi ce pot fi de ajutor

Putini oameni se aventureaza în antreprenoriat imediat dupa terminarea studiilor. Comparativ cu carierele profesionale traditionale, antreprenoriatul este riscant, exigent si necesita mai mult capital pentru debut. Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci dupa absolvire este sa cauti un loc de munca care sa  îti ofere abilitati, experiente, perspective si bani de care ai nevoie pentru a avea succes.

Daca ai o diploma in buzunar nu te gandi ca aceasta garanteaza succesul. Scoala ofera doar o fundatie pe care va trebui sa construiesti noi abilitati. Daca te uiti in jurul tau o sa constati ca oamenii care conduc afaceri de succes poate nici nu au studii superioare sau au la baza meserii care aparent nu au nici o legatura cu domeniul in care si-au contruit afacerea .

Dupa cum s-ar putea sa banuiti, unele locuri de munca va pregatesc mai bine pentru lumea antreprenoriala decât altele. Orice job la nivel de management va poate dota, probabil, cu un fond de economii si cu contacte noi, dar chiar si locuri de munca mai simple pe care le poate obtine oricine va vor ajuta sa va dezvoltati abilitatile necesare pentru a conduce o afacere eficient.

1. Comert cu amanuntul. 

Comertul cu amanuntul  ofera o oportunitate de a dezvolta mai multe abilitati care nu au nimic de-a face cu administrarea unei case de marcat sau aranjarea articolelor pe rafturi. Veti lucra cu clienti care nu vor sti ce vor. Dupa ce purtati o conversatie cu ei, veti avea o idee despre ceea ce cauta si veti putea sa-i oferiti  un produs corespunzator. Dupa câteva luni, veti putea sa examinati comportamentul unei persoane si sa realizati un profil în functie de nevoile sale – este un mod de a învata cum sa cititi oamenii si sa intampinati nevoile si dorintele acestora.

În plus, veti avea ocazia sa lucrati cu clienti multumiti si nemultumiti. Este o modalitate prin care reusiti sa invatati cum sa rezolvati o serie de  reclamatii si sa faceti lucrurile corect, iar aceasta experienta va va ajuta foarte mult cu primul dvs. val de clienti nemultumiti.

2. Vânzari.

 Munca în vânzari ar trebui sa fie o miscare evidenta pentru orice antreprenor debutant. În vânzari, veti învata abilitati puternice de comunicare în timp ce vorbiti cu oameni din toate categoriile sociale. Veti învata abilitati de persuasiune pe masura ce veti prezenta oamenilor oferta dumneavoastra. Veti afla despre nevoile clientilor si despre cum sa le îndepliniti corespunzator, ceea ce va va ajuta sa dezvoltati produse perfecte.

Mai mult, probabil ca veti fi într-un mediu in care veti fi retribuit cu un salariu fix plus un comision. În mare masura, mijloacele de trai vor depinde de capacitatea dvs. de a reusi – exact asa va fi ca antreprenor. De fapt, poti lua în considerare faptul ca esti proprietarul afacerii.

3. Serviciul pentru clienti. 

Recunosc ca acest lucru este un pic înselator, deoarece exista elemente de servicii pentru clienti în aproape fiecare loc de munca – chiar si cele doua pe care le-am mentionat mai sus. Totusi, cred ca este important sa fii într-un rol aproape exclusiv de „serviciu pentru clienti”. Reprezentantii serviciului pentru clienti, asa cum probabil vor atesta, sunt obligati sa se ocupe cu persoanele dintr-un sistem cu foc rapid, zi de zi. Ei vad partile cele mai rele, cele mai exigente si cele mai furioase ale oamenilor – si aceasta experienta va va oferi avantajul de care aveti nevoie într-un mediu extrem de competitiv. Sa-ti pastrezi cumpatul  în timp ce un client nemultumit tipa peste tejghea nu este tocmai distractiv, dar te va pregati pentru practic orice provocare cu clientii pe care o întâlnesti pe drumul tau catre antreprenoriat.

4. Management. 

Nu în ultimul rând, încercati sa obtineti un loc de munca în management înainte de a merge singur într-o afacere antreprenoriala. Nu trebuie sa fie un job de top management în care gestionati profesionisti instruiti  – poti fi si managerul unui restaurant sau magazin . În orice pozitie de management, veti învata abilitati de lucru în echipa, delegare, gestionarea timpului si alocarea resurselor de care veti avea nevoie disperata atunci când conduceti o afacere. Personal, simt ca o pozitie de conducere live te pregateste mult mai bine pentru asta decât orice scoala sau manual ar putea vreodata.

Daca ati avut deja câteva dintre aceste locuri de munca, gânditi-va la experientele pe care le-ati avut pe parcursul angajarii. Ce ai învatat despre munca în echipa? Despre conducere? Despre gestionarea timpului? Aceste lectii sunt subtile, deoarece nimeni nu va spune în mod explicit niciuna dintre aceste informatii, dar daca sunteti receptivi la ele, le puteti integra cu usurinta în stilul dvs. de lucru. Cu cât acumulati mai  multe experiente, cu atât viitoarea dvs. afacere va deveni mai completa.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: