Alimentele congelate o potentiala sursa de contaminare cu Covid 19?

Alimentele congelate o potentiala sursa de contaminare cu Covid 19?

De luni de zile, China încearcă să elimine complet noul coronavirus după ce a conținut sub control în mare măsură focarele aparute.

Dar grupurile mici și sporadice de oameni contaminati au continuat să reapară, în ciuda unora dintre cele mai stricte restricții la frontieră din lume și a unor măsuri  de carantină severe.

În afară de călătorii veniți, oficialii chinezi suspectează că virusul este adus de un alt vinovat – importurile de alimente congelate.

Teoria contrazice afirmatiile autorităților internaționale din domeniul sănătății. Organizația Mondială a Sănătății spune că este “foarte puțin probabil ca oamenii să poată contracta Covid-19 din alimente sau ambalaje alimentare”, iar Centrele Statelor Unite pentru Controlul și Prevenirea Bolilor  spun că riscul este “considerat a fi foarte scăzut”.  Ambele institutii insistă că nu există dovezi ale unei astfel de transmisii.

Însă China susține că a dovedit că este posibil să se contracteze Covid-19 din ambalajul alimentelor și că dublează eforturile de prevenire.

“Din ce în ce mai multe dovezi arată că fructele de mare congelate sau produsele din carne pot aduce viruși din țările cu focar în China”, a declarat săptămâna aceasta Wu Zunyou, șef epidemiolog al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

În ultimele cinci luni, China a declarat că a detectat urme ale coronavirusului pe o serie de produse alimentare congelate importate sau ambalajele acestora, inclusiv creveți din Ecuador, calmar din Rusia, pește din Norvegia și Indonezia și carne de vită șau pui din Brazilia . 

Când a urmărit sursa unui focar din orașul Qingdao, CDC chinez a anunțat că a detectat și izolat coronavirusul viu pe ambalajul peștelui congelat importat – o descoperire pe care a spus-o că este „prima din lume” și “a confirmat că contactul cu ambalajele exterioare contaminate de coronavirusul viu poate provoca infecții.”

Oficialii Qingdao a declarat ca in urma anchetelor epidemiologice au depistat doi docheri care au inregistrat test pozitiv, dar CDC nu a spus dacă acești muncitori au contractat virusul de pe ambalaj contaminat sau prin alte mijloace.

Jin Dongyan, profesor de virologie la Universitatea din Hong Kong, a declarat că, deși există o astfel de posibilitate, CDC nu a furnizat dovezi solide ale transmiterii. El a spus că muncitorii ar fi putut contracta virusul din alte părți și apoi ar fi contaminat ambalajul alimentelor. Pasul lipsă, a spus el, ar fi compararea secvențelor genetice ale virusului la lucrătorii din Qingdao și la persoanele care au manipulat alimentele la sursa importurilor.

“Fiecare virus are propriile urme. Dacă se potrivesc, atunci putem spune că există un lanț de dovezi”, a spus el.

Totuși, autoritățile din Qingdao au intensificat controlul și au ordonat să fie testate „bucata cu bucată”  produsele congelate importate. Lucrătorii care descărcau, manipulau și transportau aceste produse au fost, de asemenea, testati la fiecare trei până la cinci zile.

Ulterior, autoritățile chineze au înăsprit din nou procedurile, după ce un lucrător al unei companii de alimente congelate din orașul port Tianjin a fost testat pozitiv.

Infecția a fost descoperită doar după ce oficialii orașului au fost informați că un lot de ciolane de porc congelate cu origine Germania importate prin Tianjin au dat rezultate pozitive pentru coronavirus într-o provincie vecină. Un șofer de camion ce lucra la depozitul frigorific a fost de asemenea depistat pozitiv.

Guvernul chinez a anunțat că toate transporturile de importuri de alimente refrigerate și congelate trebuie dezinfectate înainte de a fi permise pe piață. Cerința include atât ambalajul interior și exterior al acestor produse, cât și vehiculele utilizate pentru transportul acestora.

Vama chineză a declarat că a oprit importurile de la 99 de companii alimentare din 20 de țări în care se spune că muncitorii din fabricile străine au contractat Covid-19.

Între timp, autoritățile vamale din China au intensificat testarea coronavirusului asupra importurilor de alimente congelate, în special a fructelor de mare.  Au efectuat controale aproximativ 873.000 de eșantioane, dintre care se spune că 13 au dat rezultate pozitive.

Importurile de alimente congelate o potentiala sursa de contaminare

China a devenit suspectă in ceea ce priveste importul de alimente congelate după ce în iunie a apărut un focar in cea mai mare piață cu ridicata a alimentelor din Beijing.

Înainte de aceasta, Beijingul nu raportase o infecție locală timp de 56 de zile. Wu, epidemiologul șef al CDC, a declarat la momentul respectiv că coronavirusul a fost introdus pe piață fie de importuri de fructe de mare sau de carne contaminate, fie de o persoană infectată, dar au fost necesare investigații pentru a ajunge la o concluzie.

Patru luni mai târziu, Wu era mult mai sigur. “(Izbucnirea de la Beijing) a fost prima descoperire și confirmare din lume că alimentele contaminate pot provoca noi focare de Covid-19 în alte țări prin intermediul transportului cu lanț frigorific”.

Wu nu a explicat cum a ajuns la concluzie, dar alți oameni de știință chinezi și oficiali din domeniul sănătății au indicat, de asemenea, importul de alimente congelate ca fiind probabil vinovatul pentru aparitia acestui focar.

Într-un studiu publicat luna trecută în revista National Science, un jurnal al Academiei Chineze de Științe, o echipă de experți, inclusiv din CDC de la Beijing, a concluzionat că alimentele congelate și importate contaminate au fost sursa probabilă a focarului de la Beijing.

Este posibila raspindirea Covid-19 prin intermediul alimentelor sau ambalajelor?

Coronavirusul se răspândește în cea mai mare parte de la persoană la persoană prin picături respiratorii atunci când o persoană infectată tuseste, strănută sau vorbește fara sa poarte masca. Deși este posibil din punct de vedere tehnic să se transmita Covid-19 prin intermediul alimentelor sau ambalajelor, experții spun că necesită convergența unei serii de evenimente cu probabilitate redusă.

În primul rând, un lucrător infectat ar trebui să contamineze produsele alimentare sau ambalajul acestora cu o încărcătură de virus suficient de mare pentru a provoca o infecție – posibila prin strănut sau tuse fără a purta mască de față.

Apoi, virusul trebuie să supraviețuiască transportului national sau internațional și să rămână activ la suprafață în timp ce așteaptă să fie descărcat și despachetat. De acolo, un manipulant de alimente de pe capătul receptor ar trebui să atingă produsul contaminat si apoi sa atinga nasul sau gura pentru a se infecta.

De ce nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la obținerea coronavirusului din alimente

Studiile anterioare au arătat viabilitatea noului coronavirus diferă de la ore la săptămâni, în funcție de o serie de factori, inclusiv temperatura, umiditatea și ce tip de suprafață este.

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine, de exemplu, a constatat că virusul poate rămâne viabil până la 72 de ore pe plastic și oțel inoxidabil la temperatura camerei, în timp ce un alt studiu din Lancet a constatat că perioada respectivă poate fi de până la șase zile. .

Virusul, poate supraviețui mai bine în medii reci și uscate, ar putea rămâne activ mai mult pe măsură ce temperatura scade. “În general, coronavirusurile sunt foarte stabile într-o stare înghețată în conformitate cu studiile efectuate pe alte coronavirusuri, care au demonstrat supraviețuirea timp de până la doi ani la -20 ° C (-4 ° F)”, a spus OMS . Potrivit studiului Lancet , noul coronavirus poate supraviețui la 4 ° C (39 ° F) – temperatura refrigerată – – în condiții de laborator perfecte pentru mai mult de 14 zile.

Abordarea „toleranței zero” .

În majoritatea țărilor, chiar dacă alimentele congelate importate ar infecta un manipulator de alimente, nu s-ar observa din cauza numarului mare de cazuri active.

Evident, nu va fi necesara testarea alimentelor, deoarece riscul de contaminare este foarte mic, dar masuri eficiente de igiena pe tot traseul parcurs de alimentele refrigerate si congelate sunt necesare.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: