4 lucruri pe care le puteti face chiar acum pentru a va pregati pentru o eventuala disponibilizare

4 lucruri pe care le puteti face chiar acum pentru a va pregati pentru o eventuala disponibilizare

Preia controlul asupra carierei tale

Schimbarea, când vine treptat, este usor de gestionat. Schimbarea, când este brusca, poate fi mult mai dificil de digerat. Actuala pandemie a perturbat carierele si a trimis multe persoane in somaj si a zdruncinat serios stabilitatea financiara a multor familii. Poate fi greu sa te pregatesti pentru schimbare atunci când nu o vezi venind. Întreruperea carierei va face ca multi oameni sa intre în panica. Poate fi deosebit de stresant atunci când se întâmpla mai târziu în viata (dupa 50 de ani), deoarece poate întrerupe planurile de pensionare si veniturile cu care erai obisnuit.

Deoarece schimbarea este inevitabila, totusi, puteti face acum câteva pregatiri care va vor ajuta sa va protejati cariera personala, sanatatea si finantele.

1. Diversificarea abilitatilor si intereselor tale.

Dincolo de a avea o singura meserie pe piata muncii, ar trebui sa aveti o serie de aptitudini si interese care va pot oferi o baza  mai larga pentru munca dvs. Faceti o lista cu lucrurile la care oamenii  spun ca va pricepeti sau stiti ca va fac placere. 

Diversificarea ofera securitate: nu va fixati viitorul într-o singura industrie sau într-un singur tip de munca .

Este indicat sa dobandesti specializari noi sau mai bune, sa-ti vinzi serviciile catre mai multi clienti sau sa îti îmbunatatesti abilitatile la locul de munca pentru a te face indispensabil.

Oportunitatile nu se întâmpla, tu le creezi”, spune Chris Grosser.

A-ti crea propria cariera poate însemna si începerea unei afaceri proprii sau transformarea unei pasiuni în ceva care îti poate aduce venituri. Exista afaceri de succes care au fost construite de la zero de oameni cu varsta de peste  50  ani. Cheia este sa ne dam seama ca nu este niciodata prea târziu pentru a o lua de la capat sau pentru a încerca ceva nou. 

Preia controlul carierei tale si fii proactiv si antreprenorial în modul în care îti petreci sau investesti timpul si energia.


2. Faceti upgrade sau dobânditi abilitati ca raspuns la noile tehnologii

Internetul, unele dintre cele mai bune tehnologii de astazi, îi ajuta pe oameni sa gaseasca oportunitati uimitoare, sa lucreze mai inteligent si mai eficient.

De asemenea, ne permite o conectivitate mai buna la distanta si acces la informatii în timp real pentru a lua decizii în cunostinta de cauza.

Învatarea unor instrumente noi si mai bune va poate deschide mai multe porti acum si în viitor mai mult  decât credeti. Nu te limita, descopera noi domenii de expertiza care te fac sa iesi în evidenta. Exista zeci de moduri de a face upgrade sau de a dobândi abilitati ca raspuns la noile tehnologii – abonati-va la newsletter-uri , cititi bloguri de specialitate, urmariti experti din industrie si publicatii, înscrieti-va la cursuri online, cititi carti relevante, ascultati podcasturi de nisa etc.

Daca tii destul de mult la cariera, gaseste o modalitate de a ramâne relevant. Asta înseamna sa gasesti surse de informatii de calitate si de încredere.

Totul se schimba rapid. Singura modalitate de a tine pasul – sau chiar mai bine, de a fi cu un pas inainte – este de a continua sa înveti. Fiecare minut pe care îl petreceti îmbunatatindu-va cunostintele si abilitatile sunt o baza pentru viitorul vostru. Cresterea calitatii carierei tale este afacerea ta.


3. Construieste o retea câstigatoare

Reteaua dvs. are un impact urias asupra traiectoriei carierei dumneavoastra.

O retea solida de sprijin formata din oameni destepti, colegi, familie si prieteni bine conectati înseamna ca puteti trece peste socuri fara suferinte catastrofale. O retea profesionala solida înseamna ca puteti tine degetul pe pulsul industriei dvs. în timp ce priviti alte optiuni profesionale.

„Oamenii pe care abia îi cunoastem, si nu prietenii nostri cei mai apropiati, sunt cei care ne vor îmbunatati viata cel mai dramatic” Meg Jay

Pe masura ce lumea din jurul nostru continua sa se schimbe si industria alimentara sufera modificari majore . Toti care se gandesc ca au un loc de munca stabil si se simt  in siguranta trebuie sa stie ca pot aparea zone de turbulente ce pot perturba activitatea firmei pentru care lucrezi.

Nu va puteti permite ca aceste schimbari la nivel de companie sau industrie sa vina cu o astfel de surpriza.

Gânditi-va cum puteti face conexiuni influente atât în ​​interiorul, cât si în afara industriei dvs.


4. Economisiti / investiti

Viitorul dvs. financiar depinde de capacitatea dvs. de a economisi si  de investitiile pe termen lung pe care le alegeti pentru a va creste veniturile.

Nimeni nu poate vedea care va fi viitorul. Dar puteti gestiona riscurile creând o foaie de parcurs pentru construirea bunastarii în urmatorii 5, 10 sau 15 ani.

Construirea bunastarii tale are mai putin de-a face cu veniturile si mai mult de-a face cu rata de economsire si stilul de viata. Daca iti permiti, recomandarea este sa pui deoparte x% din veniturile lunare sau veniturile obtinute din activitati secundare pot fi o optiune viabila.

Economiile va pot ajuta sa evitati panica personala si emotionala si sa aveti timp sa faceti o miscare în cariera în functie de alegere, si nu in functie de presiunea financiara.

Stabiliti-va obiective de economii si investitii si depuneti suficient pentru a va asigura viitorul. O perna financiara va poate permite sa faceti o pauza în cariera si sa planificati cu atentie perioada ce va urma dupa disponibilizare.

Un fond de urgenta cu care poti trai o perioada suficienta de timp ar putea însemna, de asemenea, sa-ti faci timp sa înveti abilitati noi pentru a face fata incertitudinii.

Poate însemna, de asemenea, ca ati putea lua în considerare o schimbare controlata în cariera sau pur si simplu sa luati o pauza de la lucru pentru a reveni in contact cu dvs. si obiectivele vietii.


Crearea unei cariere din care nu poti fi concediat, a fi in contact cu  tehnologiile actuale – sau cu un pas înainte -, diversificarea  abilitatilor actuale, construirea unei retele de siguranta financiara si crearea unui sistem de sprijin sanatos si vibrant sunt cadouri care va vor proteja si va vor sustine viitorul.

Nu va asteptati ca totul pe lumea asta sa fie corect – vor exista întotdeauna provocari, obstacole si conditii mai putin perfecte. Si ce daca? Începeti acum. Cu fiecare pas pe care îl faceti, va veti îmbunatati abilitatile si veti construi viata dorita.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: